TT leeftocht
proviand - mondkost - victualiën & spiritualiën
Het zal de lezer niet ontgaan zijn, dat een belangrijk aandachtspunt van onze trektochten gelegen is in het 'goed hebben' met elkaar. Dat betekent ook dat elke dag in een aantal smakelijke, dan wel smaakvolle hoogtepunten wordt voorzien.
BREAK-FAST
Brood
Sinds mensenheugenis sjouwen we teveel brood mee vanuit Nederland. Teveel, maar wel erg lekker, want ieder brengt z'n lekkerste broodje mee. En het brood is vaak ook stevig, want dat hebben we liever dan grijze, zure of niet vullende inheemse plankjes. Het moet gewoon goed eetbaar zijn, ook nog na een paar dagen verdrukking in een rugzak.
Beleg
Tijdens de voorbereiding zijn duidelijke afspraken gemaakt over wie melk- en wie pure hagelslag eet (èn hoeveel). Sinds de melkhagelslag eters volkomen overschaduwd dreigden te worden door de puurklanten, dachten we de zaak te beslechten door de melkmuilen hun eigen beleg te laten meenemen. Toen ze daarop in een kwijlend onderonsje besloten dat ze dan dus banketbakkersmelkhagelslag mee zouden nemen, was er ineens weer een fiftyfifty verdeling in de groep...
1986-TT10 - Here, zegen deze spijze, amen...
De vroegste vogels gaan langs de tentjes en verzamelen water, ontbijtspullen en wensen. Ze zetten water op en maken een stapel goed belegde boterhammen. Dat doen ze op twee speciaal op rugzakformaat gezaagde, na 25 jaar gebruik flinterdunne en splinterende, tweezijdig bruikbare triplex broodplanken.
Regelmatig wordt luidkeels bekend gemaakt hoe ver alles is. Dit zodat de was-, toilet- en tentafbreekbezigheden acuut onderbroken kunnen worden voor het gemeenschappelijk ontbijt.
Dit is het break-fast deel van het ontbijt!
Ontbijt thee en koffie
Als het water bijna kookt, breekt er steevast paniek uit onder de koffieklanten. Er mag dan wel een beleidslijn zijn t.a.v. de koffie- en theewater verdeling, maar het water zit nog wel in één pan. En de theeleuten donderen glashard hun zakken in de pan, zodra het water echt borrelt. De koffieklanten worden geacht vóór dit moment hun slag te slaan. Toiletteren op dat moment is risico nemen!
2007-TT31 - koffie/theewaterstrijd
In een kring, zittend of staand, soms kleumend rond een vuurtje, wordt ontbeten en uitgebreid gekletst en gegrapt (ja, nu al) en een stevige basis gelegd voor de tocht van die dag.
2004-TT28 - gezwicht voor de rijdende warme bakker
COFFEE BREAK
Het eerste loopdoel van een dag is nogal eens: een Konditorei. Voor koffie met gebak natuurlijk. Wij worden hiervoor 'gesponsord'. Het is een gebruik dat in de tijd van de krappe studentenbeurzen is ontstaan, maar vanwege het plezier en de verbondenheid met de thuisblijvers, altijd is gebleven. Diverse moeders/tantes of trekkers die niet mee kunnen gaan, doneren ruimhartig!
Als er geen Konditorei voor handen is, wordt een brander midden op het pad gezet om water te koken. Wij scharen ons daar omheen, lekker lui tegen de rugzakken hangend en de voetzolen wat ontluchting gunnend. Onder blijvend voortkabbelen van de gesprekken, worden zakjes met koffiesmaken uitgewisseld en allerlei snoeperijen rondgedeeld. Who needs a Konditorei als dagelijks de rijdende warme bakker je pad kruist?!
LUNCH
To lunch or not to lunch, that's the question! Op appeltaart kom je ver, maar vaak niet ver genoeg. Ook is de behoefte aan zout toegenomen, dus voor de lunch strijken we vaak neer om een paar stevige boterhammen te eten bij een kopje cup-a-soup. Sommige smaken doen het erg goed op de ruilmarkt, evenals de zakjes Cappuccino en Wiener Melange.
Die lekkerigheidjes zijn eigenlijk een overblijfsel van een van de eerste elementen van onze zo succesvolle TTformule. In het begin spraken we af dat ieder een 'verrassing' voor elkaar mee zou nemen. Snoep, veel snoep is meegesjouwd. Later ook sirenefluitjes, Theo-en-Thea-tandjes en bonnen goed-voor-1x-schijten-in-het-bos. Nu zijn het dus lekkerigheidjes als fumé-nootjes, Schelvispekel, Cappuccino, zoute ballen, mayonaise en nog veel meer dingen die niet aanbevelenswaardig zijn naast een dieet.
1987-TT11 - gewoon lunchen midden op het pad
1988-TT12 - thee met irriTTandjes
TEA TIME
Thee, Indische koffie of een neutje. Slaan we ook wel over hoor, maar soms is het een prettig excuus om even pauze te houden. De primus wordt slechts uit de zakken gepeuterd, als er water en tijd genoeg is. Oom Jan mag op zo'n moment graag z'n onderonsjes hebben met de oudste nicht of oudste neef. Met de eerste maakt hij Indische koffie (een volle eetlepel oploskoffie, wat melkpoeder, een flinke schep suiker, aanvullen met koud water en dan krachtig schudden in de beker-met-deksel). Met de tweede zoekt hij een zonnig plekje uit het oog, om samen even iets versterkends te nippen uit het zakflaconnetje.
1988-TT12 - nippen onderweg
Steevaste verrassing
Met een beetje geluk sjouwt iemand als verrassing 'de Arretjescake' mee. Alhoewel... verrassing... We kunnen het eigenlijk al aan het begin van de tocht zien, omdat deze persoon niet gewoon meeloopt, maar voortsjokt, gebukt onder een buitengewone last. Het gaat hier namelijk om een chocoladecake met een soortelijk gewicht van bijna 1 kg per vierkante cm.
HAPPY HOUR
Aluminium bekertjes
En dan komt het momenten dat je een plekje hebt gevonden, de tent hebt staan, andere kleren aan hebt en eens even wilt genieten van de geleverde prestaties. Gelukkig zijn er enkele geheelonthouders die op zo'n moment willen koken, want de rest verkneutert zich rondom de aluminium bekertjes. Het is wonderbaarlijk wat er op zo'n moment uit de rugzakken tevoorschijn getoverd wordt. De keuze hangt af van de medetrekkers:
Nootjes en worst
Schelvispekel als er een paar echte Vlaardingers mee zijn, Els (oom Jan's geliefde drankje), Berenburg voor als het echt koud is, Port (voor één van de geheelonthouders), Whisky als George mee is, Apfelkorn (als we door de voorraad heen zijn). En dit geflankeerd door etenswaren die snel de energie- en zoutbehoefte kunnen aanvullen. Zoals daar zijn: nootjes, meer nootjes, chipjes, kaasjes, crackertjes en worst.
1988-TT12 - borrellende Jannen en worst met
één tulpje of twee tietjes mayonaise!
1985-TT9
Oursoep? Appelmoes? Wonderstamppot?
Vanaf den beginne: stevig!
DINER
De formule die we bijna elke TT gebruiken: de eerste avond maaltijdsoep met thuis klaar gemaakte bammetjes. Dit is de z.g. Oursoep (vernoemd naar het traditie worden aan de Ourthe). Dan een lichtgewicht maal voor de zondag en een lichtgewicht noodmaal voor als we geen inkopen kunnen doen.
Wonderstamppot
Vele wonderstamppotten zijn mee geweest (mèt wors van Sjors). Zelfs verschillende smaken tegelijk... Tot we ontdekten dat de smaak van het droogspul niet in het zakje groenten zit, maar in de puree. En dat het spul ook onverantwoord dorstverwekkend is.
De meegenomen maaltijden zijn sindsdien creatief, lichtgewicht, lekker, verrassend, vaak vega, maar ook mèt vlees serveerbaar.
Zie TTips: recepten.
Inkopen onderweg
Verder worden de menu's bepaald door de lokale mogelijkheden en de inbreng van inheemsen. Dat betekent soms:
- diepgevroren broden van een hotel kopen
- 's ochtends een mand met eieren en Kaiserbrödchen tussen de tenten vinden
- een bange boerin overtuigen haar man (bakker) te laten komen met meel, melk en jam, zodat de borreltjes begeleid kunnen worden door pannenkoeken
- de nudelvoorraad van het hele dorp opkopen en daarbij de persoonlijke voorraad geraspte 'Goedda' van de winkelierster er gratis bij krijgen
- een roekeloze dollemansrit overleven met een bereidwillige dorpeling die wel even een paar TTers naar de dichtstbijzijnde winkel wil rijden
2004-TT28 - afwas entertainment
2005-TT29 - avondthee
AFTER DINNER
Thee!
Eerst natuurlijk de afwas. En tijdens de afwas wordt water gekookt voor thee. Steevast wordt na het diner de waterstand gepeild. In het licht van ontbijtwensen en nieuwe watertappunten de volgende dag, en onder aftrek van de afwas- en waswaterbegroting, wordt zorgvuldig berekend hoeveel thee gemaakt kan worden. Later op de avond nemen we misschien nog een borreltje, maar eerst thee!
LAATSTE AVONDMAAL
Een bijzondere vermelding verdient ons slotavondrecept: omelet paysanne!
"Als vanouds zijn de ingrediënten voor de omelet provencaal / paysanne en het bijbehorende drinkgelach -haha- verwerkt. Er is nog van die eeuwige kruidenboter (over van de wonderbaarlijke spijziging), kaas, drank en worst (waar blijft die ham toch?). In schel contrast met de traditie wordt de omelet bereid door de Dassisters (let op, eieren apart gebakken!). Het beloofde contrast zit hem vooral in de harmonie waarin alles tezamen verwerkt wordt."
1986-TT10 - slotavond in Clerveaux
"Een sfeer van diepe vrede daalt over het dal wanneer wij rondborstig het Glo- hohohohoho- hohohohoho- hohohohohoria inzetten. Het zal wel door de druiven-, choco- en anijsmelk komen." [uit TT verslag 1986 van Peter Pa]
SLOTDINER
TT traditie
Voor het langharig pubertuig van 1977 was de ultieme afsluiting van de TT: een slotdiner. Liefst met de thuisblijvers, zodat gezamenlijk dikke TT verhalen de familie in geholpen konden worden. De Chinees op het Leidse Veer, achter CS Utrecht, was vaak doelwit van dit samenzijn. Later zijn we uitgeweken naar de Griek op het Wed, waar ook ooms en tantes naar toe kwamen.
1977-TT1 - allereerste slotdiner
Je moet een beetje terecht kunnen met rugzakken en modderschoenen. En je moet niet met de hele troep tegelijk binnenvallen. Raadzaam is om de netste van het stel, zonder zak naar binnen te laten gaan. Die informeert dan eerst op innemende toon naar ruimte voor een "gezelschap". Als dat er is, dan wordt geïnformeerd naar ruimte voor "wat reisbagage". Is dat er ook, dan kan je binnenvallen. Zo klets je een naar rook en zweet stinkende moddergroep, zelfs chique restaurants binnen (hè Joyce!).