PiTTen
1988-TT12 - met ontbijtvuurtje
tentjes & kampjes
Meng een goede dosis lichtgewichtkampeerervaring bij de NTKC en traditionele bungalowtentvakanties met padvinderkampverledens en je krijgt een redelijk beeld van de opties van de eerste TTgroep. Kleine tentjes om het gewicht te verdelen en een bijpassende tentindeling. Van te voren worden campinghouders aangeschreven om onze komst aan te kondigen èn om ze te motiveren rond die tijd open te zijn.
Maar dat is lastig hoor: de trektocht afstemmen op campings. Ze zijn er niet waar je wilt lopen en als ze er wel zijn, zijn ze niet open. Zo is wildkamperen een belangrijk element van de herfsttrektocht geworden.
1978-TT2 - op de bijna verlaten camping
1979-TT3 - op het erf van Marthe
1988-TT12 - bij een boerenstede
Wildkamperen
Het begint met kamperen op een camping die toch niet open is en je leert je redden met caravanvlonders en verlaten schuurtjes. Daarna haal je de camping gewoon een keer helemaal niet en je leert voldoende water mee te nemen. En dan is er eens helemaal geen camping in de buurt. Dan leer je snel oom Jan naar voren te schuiven om de plaatselijke bevolking welwillend te stemmen om de groep in de achtertuin te laten overnachten. Zie hier het belang van een nette senior in het gezelschap!
Een herfsttrektocht kan gewoon niet zonder wildkamperen. Niet alleen vanwege de route, maar zeker ook vanwege de prachtige kampeer-ervaringen. In goed overleg -als dat nodig is- en soms met de hulp van wat typisch Nederlands gedestilleerds, vinden we plekjes om nooit te vergeten.
1985-TT9 - "diese ist viel lieblicher"
2005-TT29 - vriesdalletje na "jagerdrama"
2006-TT30 - midden op een pad
2010-TT34 - langs een beekje
Kampplaats vinden
Tussen de 3 en 8 tentjes een min of meer horizontaal plekje geven is de uitdaging van elke namiddag. Daarbij moet, als het kan, ook gelegenheid zijn om een vuurtje te maken en het is helemaal af als er een picknickhuisje o.i.d. ter plekke is. Verspieders worden uitgezonden om iets te vinden. Warme, zachte beukenbossen hebben de voorkeur!
1991-TT15 - bijna horizontaal beukenbos
De mooiste plekjes zijn ons deel. Soms moeten we er goed naar zoeken. En als je aan het einde van de dag moe bent valt het vaak niet mee om samen te besluiten. Maar doorgaans klinken na de eerste borreltjes en zoutjes de traditionele, bijna magische woorden:
"... Wat hebben we het weer goed! ..."
Tentjes
1991-TT15 - met z'n 15en ontbijten in de Mirakel
Inmiddels hebben vele tentjes hun geschiktheid bewezen. Ze gaan door het leven met een naam van de tentenmakers of met een naam die ze na gebruik hebben ontvangen: Pirouet, Hommel, Kever, Vlinder, Tunnel (ook Druiper genoemd), Matterhorn, Condensmonster, Mirakel...
Het mirakel van de Mirakel is dat de binnentent zo ver wegritsbaar is, dat er 15 TTers bij regen in kunnen ontbijten!
2007-TT31 - met drie Dassen in de Tunnel
Hoog in de top tien overnachtingsplekjes
- Herinner je je nog dat kampje bij Marthe? In de tuin van een door de pastoor aangewezen parochiaan, waarbij oom Jan van een 'date' voorzien dreigde te worden en het ontbijt 's morgens al klaar stond voor ons.
- En die plek achter een boerderij, waar we in de gigantische schuur een feestdis hebben aangericht en wolven om het kamp huilden...
- Oja, daar bij Adam & Eva, met koeien tussen de tenten.
- Eigenlijk was de "huisjestocht" ook wel apart. Eerst dat verlaten vakwerkhuis, toen het Hans en Grietje huisje bovenop die tochtige bergtop. En daarna de picknickhutten en zeker die hele grote toen het zo sneeuwde.
- Weet je nog, in dat parkje midden in het centrum van Alte S(w)chanze? Waar Jan en Huib "de wacht" moesten houden...
- En daar in die kloosterwei, gevlucht voor Herr Hauptsturmbannführer met geweer.
- Of daar bij die liksteen, waar we door een jager werden verdreven naar de camping in het dal, waar alles 's morgens bevroren was.
- En die ìn de kasteelruïne van Burg Reuland.
- En natuurlijk al die warme beukenbossen in de schitterende avondzon...
1978-TT2 - met de stoel die voor oom Jan meegesjouwd moet worden
1980-TT4 - op de Härdler
1997-TT21 - in een vakwerkhuis