TTboek - historie
Verslaglegging is een TTtraditie waar veel plezier aan wordt beleefd. Tijdens de tocht worden hiervoor elke dag aantekeningen gemaakt. Oom Jan schrijft in zijn zakboekje en anderen noteren kreten op gevonden papiertjes, die later omgetoverd worden tot historische dagverslagen. Het is een rijke mix aan avonturen, route informatie, feiten en sfeer. De belevenissen worden fantasierijk beschreven en voorzien van bijpassende plaatjes. Vakantieboeken indachtig ontstaat al snel
'het TTboek'
1977-1980
Het begint met een aantal persoonlijke aantekeningen in een schriftje. Een paar foto's erbij na de tocht en de eerste TTboekjes waren een feit. Oom Jan maakt al jaren prachtige vakantieboeken, dus van de eerste tochten zijn er enkele persoonlijke TTboeken en boekjes in omloop. Tja, als een paar mensen dat steeds voor zichzelf doen, waarom dan niet samen.
1981
In 1981 ziet ons eerste gemeenschappelijke TTboek het levenslicht. De verslaglegging van de dagen wordt verdeeld en van de foto's en de handgeschreven stukken wordt één boek gemaakt. Of door één eindredacteur of met z'n allen samen tijdens een chaotisch knip-en-plak napreTT dagje. Oom Jan krijgt het origineel en wie dat wil een kopie er van.
1981-1996
En als er enkele begaafde tekstdichters en tekstopmakers in de familie te vinden zijn, wordt het al snel een uitdaging om nog mooier en nog meer aangedikt te rapporteren. En er wordt heel wat afgeprutst met rasters om redelijke (zwart/wit) kopieën te maken van het fotoboek. Maar technisch en financieel gezien is het nog steeds niet haalbaar om mooie (liefst kleur-) kopieën te maken. Dus we behelpen ons met mooie handschriften, bijgeplakte foto's en ingekleurde tekeningen.
1988
De verhalen blijven en de teksttechniek verbetert. 1988 wordt het eerste stukje verslag op een eigen computer gemaakt en met een van de eerste thuisprinters afgedrukt.
1992
In 1992 kunnen we, via een welwillende werkgever, eindelijk mooie zwart/wit kopieën maken van de foto's en zo de inmiddels in de hele familie zeer gewilde boeken afdrukken.
1996
Helaas, 1996 is het laatste jaar dat de foto's en verhalen zijn gebundeld tot een samen gemaakt TTboek. Wel zijn nog traditioneel 'de dagen verdeeld' en her en der duikt verslaglegging op, maar het komt er gewoon niet meer van. De achterkleinReintjes worden groter en vragen steeds meer aandacht.
1997-2007
Gelukkig hebben we oom Jan! Wie schrijft die blijft. D'oude Das heeft altijd zijn opschrijfboekje bij zich voor persoonlijke aantekeningen (waarschijnlijk volgen ooit memoires ter omvang van de dikke van Dale). Hij maakt ook bijna altijd foto's, dus bij hem zijn van deze periode persoonlijke TTboeken.
2001
We zijn al een beetje aan het rommelen met digitale plaatjes en online fotoboeken, wanneer in 2001 een serieuze poging volgt om het gemeenschappelijke TTboek er weer in te krijgen. Dit keer dus digitaal, met een TTwebsite online.
2008
Het verlangen blijft om een TTboek, gewoon tastbaar, in de boekenkast te hebben staan (zeker met het oog op toekomstig verzorgingstehuisverblijf). De techniek van de digitale fotoboeken staat niet stil, maar de poging van Aldert in 2007 is nog veel te duur. In 2008 weet Jan Willem een fraai TTboek te produceren, met geleende teksten uit het boekje van oom Jan. Nog steeds erg duur: het boek kost meer dan de tocht...
2011
Uit verloren gewaande archieven, duikt materiaal op waarmee een paar TTboeken alsnog afgemaakt kunnen worden. Het blijft een uitdaging om voor een jubileum toch weer wat oud nieuws te kunnen publiceren...
2021
De digitale wereld ontwikkelt snel en de TTboeken op de site van 2012 zijn een voor een verdwenen in de technische mist. Wat rest zijn oude scans en foto's. Scannen van de TTboeken is gruwelijk tijdrovend en fotograferen trouwens ook. Dus dat gaat niet opnieuw gedaan worden. Maar voor het 45e jubileum zijn de oude TTboeken wel weer in ere hersteld op deze vernieuwde site...