TT museum 'de TT trap'
TTikipedia over het museum
Het herfstTrekTochtmuseum Utrecht, meestal TTmuseum, of kortweg de TTtrap genoemd, is het grootste en belangrijkste herfstTrekTochtmuseum van Nederland. Het is gelegen ten zuiden van het Museumkwartier, in de Utrechtse Rivierenwijk en biedt met zijn enorme twee vierkante meter een overzicht van de HerfstTrekTocht kunst, -cultuur en -geschiedenis. Een groot deel van de honderden voorwerpen tellende collectie bestaat uit werken van autodidactische meesters, memorabilia, pleuralia en authentieke gebruiksvoorwerpen. En in het gebouw is tevens het TTprentenkabinet gevestigd.
Het TTmuseum is niet in eigendom en derhalve niet officieel. De centrale ruimte is nooit gesloten geweest, ook niet tijdens de verbouwing. De topstukken zijn het best te bezichtigen vanaf de hal op de eerste verdieping. Hier worden ook kleine wisselende tentoonstellingen gehouden. Recentelijk is de TTtrap opgenomen in het artproject, waardoor ook digitale exploratie van het museum mogelijk is.
Het TTmuseum is geopend op aanvraag (in de herfstweek is het museum gesloten).
herfstTrekTochtmuseum
Nationaal museum voor Kunst, Cultuur en Geschiedenis
voormalige TTmuseum locatie
Collecties en afdelingen
- Beeldende Kunst, bestaande uit beeldkunst, nijverheid en schilderwerken.
- Cultuurhistorische voorwerpen zoals authentieke gebruiksvoorwerpen, memorabilia, relikwieën en 'pleuralia'.
- Literaire Kunst in jaarboeken van tochten en correspondentie van TTers.
- Prentenkabinet met tekeningen, prenten en antieke foto's.
- Filmarchief met beeld en geluid van ongeëvenaard belang.
Beeldende Kunst
De collectie schilderijen geeft een overzicht van de TTschilderkunst van de 20e eeuw. De nadruk ligt hierbij vooral op HerfstTrekTocht impressies van een enkele autodidactische meester. De verzameling beeldkunst & nijverheid bestaat uit: standbeelden, vlaggen, insignes, kostuums, tentdoekontwerp, smeedkunst (m.n. van plannen), textielobjecten en nog vele andere voorwerpen. Vaak zeldzame, meestal naar Reintjesinzicht gecreëerde voorwerpen, waarbij de nadruk ligt op eigenhandigheid èn eigen handigheid.
Cultuurhistorie
De collectie cultuurhistorische voorwerpen bevat authentieke gebruiksvoorwerpen, servies, kookgerei, instrumenten, kampeermeubilair, koperen voorwerpen, documenten, curiosa en belangrijke voorwerpen van andere aard die betrekking hebben op voornamelijk de sociale en culturele geschiedenis van de HerfstTrekTocht. De voorwerpen zijn afkomstig uit verzamelingen van diverse families en uit particulier bezit. De verzameling memorabilia neemt hierin een unieke positie. Ook deze collectie heeft een internationaal karakter.
Literair erfgoed
De meest kostbare en unieke verzameling bestaat uit originele exemplaren van de TTboeken. Exemplaren in verschillende formaten als Legal, half Folio, A4 en Colombier, allen ISO 216. Een groot aantal is, zorgvuldig geconserveerd, te vinden in dependance 'de Dassenburcht'. De overigen bevinden zich op locatie bij de respectievelijke eindredacteuren.
Prentenkabinet
In het TTprentenkabinet zijn vele opmerkelijke beelden opgenomen. Aanwezig zijn (vaak in depot) de oorspronkelijke tekeningen, prenten, diaseries en antieke foto's.
Filmarchief
De beeld- en geluidcollectie bestaat niet alleen uit ongekend (lett.) AV-materiaal van de HerfstTrektTocht, maar ook van de familiekampen waaruit de TT is ontstaan.
Hoogtepunten
Het museum heeft diverse prachtige topstukken en een 'Wall of fame'. De belangrijkste literaire meesterwerken zijn te bezichtigen in dependance 'de Dassenburcht'. De meer monumentale topstukken worden gepresenteerd in de Eregalerij, een grote wand in de hoogteas van het museum. In de hoek bevindt zich misschien wel het meest bekende werk in het museum: 'het kampvuur'.
Directie en medewerkers
dir. collecties:
dir. prentenkabinet:
zakelijk dir. a.i.:
hoofd aankopen:
hoofd BK:
hoofd nijverheid:
hoofd histories:
hoofd memorabilia:
hoofd spullenbank:
alg. conservator:
restauraties:
archivaris:
literair medew.:
klimaatbeheersing:
watermanagement:
akoestiek & geluid:
voorz. kaartcie.:
kunsthandelaar:
onderhoud:
rondleidingen:
openingstijden:
website:
ing. J.Wandelaar
zr. G.I.V.N.Badger
J.Prinses acc.
mr. R.Vrumona
J. Artiest BFA
ir. P.Geintjes
dr. H.H.Big
insp. A. du Allee
(vac.)
cur. T.Ippelnicht
mw. A.Laknagel BFA
drs. M.Vriesneus
prof.dr. Pier
drs. I.O.U.Shuld
ir. PéPi
br. Franciscus a.d.
insp. I.E.Derwijs
dr. Pyropé
Reynard & Hellmann
mr. Tui Travellar
mw.drs. G.Zangstem
jhr. A.d'Oursoupe
jkvr. B.Brautschleier
comm.lt. J.jr. Badger
off. B.Dopkraan
op aanvraag
herfstweek gesloten
herfsttrektocht.nl
topstuk 'het kampvuur'
Museum geschiedenis
De basis van de collectie van het herfstTrekTochtmuseum vormt de verzameling die de Reintjesfamilie in de beginjaren van de TrekTocht heeft opgebouwd. Op 5 november 1993 werd, op initiatief van de thesaurier van het TTfamiliekapitaal O.J.Tandjes, besloten de verzameling, toentertijd bestaande uit naïeve kunst, portretten van de Reintjes en TTrariteiten, onder te brengen in een nationaal museum naar Frans voorbeeld. Onder de naam 'Nationale TTGalerij' opende dit museum in 1994 zijn deuren in het inmiddels verlaten pand aan de Maliesingel in Utrecht. De Maarssense conservator J.W.Wandelaar was de eerste directeur van het museum en was als zodanig, in samenwerking met Tandjes, verantwoordelijk voor de eerste aankopen, waaronder De modderschoenen van T.Ippelnicht.
O.J. Tandjes - 1986
Gebouwen
Het museum verhuisde in 2006 naar de huidige locatie net buiten de oude binnenstad. Het is gehuisvest in een speciaal voor dit doel ontworpen gebouw. De expositieruimte is rijk geornamenteerd met tal van verwijzingen naar de TTgeschiedenis.
Dependances
In de Dassenburcht bevindt zich de litteraire dependance. Het Prinsenpaleis is depot locatie voor de meeste elektronische archieven.
In 2006 verhuisde het museum naar een nieuw gebouw. Precies op tijd, daar renovatie van 'de Dassenburcht' de nog aanwezige collectie aldaar ernstig bedreigde. Door ruimen van de Dassenburcht groeide de verzameling explosief. Er is overwogen de originele TTboeken te verplaatsen naar het in 1820 in Den Haag opgerichte Kabinet van Zeldzaamheden, maar na de renovatie bleek voldoende ruimte te zijn gebleven voor deze unieke collectie 'in dependance'.
In 2010 werd het huidige herfstTrekTochtmuseum naar ontwerp van T.Ippelnicht voltooid. De door vorige gebruikers ruw achtergelaten trap, was daarbij inspiratie en locatie voor tentoonstelling van de topstukken. Het gebouw biedt niet alleen plaats aan de collectie van het TTmuseum, ook de TTprentenverzameling werd in het nieuwe museum ondergebracht. De digitale collectie groeit explosief en blijft daarom ondergebracht in dependance in het Prinsenpaleis.
In 2010 is O.J.Tandjes benoemd tot eredirecteur van het museum. Tandjes beschouwt het als zijn belangrijkste opdracht 'de urgentie' van het TTmuseum weer hoog op de agenda te krijgen. In zijn huidige nevenfunctie als pensionado, zet hij daartoe vele acties op touw.
Al vele jaren is het TTmuseum een van de belangrijkste toeristische doelen in Utrecht. Mede als gevolg van verbouwingswerkzaamheden is nu het nabijgelegen Speelklokmuseum het drukste museum van Nederland geworden.
Digitalisering
Niet alleen is een digitale verkenning van de TTtrap mogelijk, het TTmuseum werkt ook aan de digitalisering van zijn collecties. Vele objecten worden elektronisch ontsloten, met beeld en geluid. De volgende deelcollecties zijn online te bezichtigen:
Ansichten zijn verkrijgbaar in de museumshop.