TT formule
Reintjes herfstTrekTocht
Ooit begonnen als uitdaging voor de pubers in de familie, is de TT een ultiem najaarsgenoegen geworden. Al jaar staat de Reintjes herfst TrekTocht garant voor perfect ontspannende inspanning, prachtige natuurbeleving, leuke dingen doen en eindeloos bijpraten met eigen en eigenzinnige familieleden.
Formule blijft groot mysterie...
Vele vuurgesprekken gaan over de geheimen van de TTformule. We zijn het er over eens dat de elementen nauw luisteren. Maar wat dan zo bepalend is voor het TTsucces, blijft mistig in alle theorieën...
herfst
wandelen
vrije natuur
5 daagse tocht
½ dag reisafstand
de eigen potjes koken
en wildkamperen onderweg
alles in volle rugzakken mee
alleen neven + nichten + oom
borrelen
bijpraten
boskakken
hutjesdiners
vuurtje stoken
struweelsluipen
Konditoreibesuch
Reintjesgeintjes uithalen
Wat doen we
1989-TT13 net op pad
Sinds 1977 gaan Reintjes neven en nichten, aanhang èn oom Jan, elke herfst op TrekTocht. Een dag of vijf de bergmuiltjes aan, het zakje om en de tentjes mee. Stappen in de vrije natuur. Waar wat heuvels zijn, niet teveel jagers en soms een Konditorei of kroeg.
Wie gaan mee
Reintjes
Doelgroep van het herfstTTgebeuren is een select gezelschap van nazaten van de de Reintjesclan. Alleen 'kleinkinderen van omamoeke' mogen mee. En dat zijn vooral de kinderen van de vijf in Nederland gebleven dochters van omamoeke. Dus eigenlijk is niemand in dit gezelschap een Reintjes (een prachtexemplaar uitgezonderd).
De groep van 15 TTers-bij-geboorte, wordt sinds jaar en dag aangevoerd door oom Jan. En sinds 1981 aangevuld met 'aanhang'. Dat maakt een groep van circa 25 potentiële TTers. Hiervan blijven er, door werk en vakantiespreiding, achterkleinreintjes en andere perikelen, gemiddeld 11 over die daadwerkelijk op pad gaan.
Waar lopen we
Waar heuvels zijn, niet teveel jagers en her en der een Konditorei of kroeg.
Cruciaal is dat we het gebied vroeg in de middag kunnen bereiken, zodat we ook op de 1e reisdag al een mooi stuk de vrije natuur in kunnen stappen. De Limburgse heuvels zijn niet vrij genoeg, de Engelse heuvels te ver, dus het worden Duitse, Belgische of Luxemburgse heuvels. Daar waar mooie paden te wandelen zijn.
De eerste tochten zijn in de nog survivaltocht-vrije natuur van de Ardennen. Verlangen naar meer vrijheid (minder jagers) jagen ons steeds verder...
Hoe overnachten
In tentjes
Kleine lichtgewicht tentjes (katoen of nylon) met legendarische merknamen en illustere eigen namen: Passaat, Capriola, Kever, Pirouet, Matterhorn, Hommel, Tunnel, Condensmonster, Condoom… allemaal tentjes van Slee en Carl Denig zelf, want er zijn een paar tentfetisjisten in de groep.
Ook gaat er meestal één wat grotere tent mee, waar we - in nood - met z'n allen in kunnen zitten. De Mirakel! Een geliefde, maar inmiddels vergane katoenen tent met een 3 à 4 persoons binnentent die bijna volledig wegritsbaar is.
in warme slaapzakken
Donzen slaapzakken b.v. van Tatteljee, die handgenaaid en bijgevuld zijn. En Bever zakken met een nylon tijk die niet gerold en met riempjes ingesnoerd moeten worden, maar ordinair gepropt. Allemaal soepel van boven èn van onderen ritsbaar, want het kan zowel koud als warm zijn tijdens herfstnachten.
op goed isolerende matjes
De Spatz Molla's zijn uit, de luchtmatjes zijn in, maar soms lek of te kort of te koud. Dus ook het liefst...
in een warm, zacht beukenbos
Beukenbossen zijn droger, zachter en warmer (en meer in de zon als je het hogerop zoekt). In beekdalletjes is het nat, hard en koud. Daar bevriest de tent en kan je 's ochtends niets drogen in de zon.
Wat eten en drinken
Lichtgewicht natuurlijk
Wandelen in een spaarzaam bewoond gebied, vraagt om maaltijdplanning!
Gewichtsoverwegingen, kooktijd, voor- en afkeuren spelen hierbij een belangrijke rol. Na langdurig, veelvuldig en overbodig overleg doen we al jaren het volgende:
Voor de reisdag gaat individueel lunch mee en brood voor bij de groepssoep (oersoep) 's avonds. Meestal loopt het hier al uit de hand, want de oersoep is zelden een bouillonnetje. Vaak is het een massieve groentenbrij, die met een beetje water aangelengd moet worden om het soep te kunnen noemen. Van dit avondmaal houden we dus geplet brood over tot dinsdag...
Verse broden voor zondag en maandag worden gemeenschappelijk meegenomen. Het liefst ongesneden - want langer vers. Het beleg dat we meeslepen is voor een volle week: hagelslag (puur èn melk), kaas, worst en pindakaas.
Naast brood, gaan er twee zogenaamde lichtgewicht warme maaltijden mee. Eén voor zondag en één voor nood.
De groep houdt van lekker en gezond eten, dus de wonderstamppot heeft het veld geruimd voor creatieve, vegetarische soms niet zo lichtgewicht heerlijkheden.
Verder eten wij wat de tocht ons verschaft: Schwarzwalderkirsch mit Sahne, pasta (zalm of puttanesca) met Paulaner Pils, omelette paysanne met Riesling, appelmoes, pruimen, borreltjes, nootjes, arretjescake...
Hoe er naar toe
Met de trein
Tot 1999 gaan we met de trein. We verzamelen 21 jaar steevast naast Dirk van Oostveen met de mandoline, bij Bruna op CS Utrecht.
1989-TT13 - 7:30 bij Bruna - Dirk is er al
We beleven nogal wat pret met treinreizen, vertragingen, Zugführer, uitzwaaiers en afhalers. Maar in 1999 gaan we - experimenteel, met een kleine groep - voor het eerst met de auto.
met de auto
Volkomen afgeknapt op servicelijnen van de NS en buitenlandse equivalenten, proppen we alle TTers met hun zakken in het familiaire wagenpark. Nog wel met schuldgevoel en heimwee, maar wel definitief, kiezen we voor het eigen vervoer.
bus, lift, taxi of (stoom!)trein
Voor het vervoer tussen start- en eindpunt van de tocht, zijn soms verrassende lokale opties beschikbaar.
Wie neemt wat mee
PU en GU (Persoonlijke en Groeps Uitrusting)
De eerste rugzakervaringen bevestigen de uitspraak van oom Jan:
alles wat je thuis laat, is meegenomen!
De basisbepakking bestaat uit de tentjes, slaapspullen, was-, plas- en regenzaken, stook- kook- en eetgerei, brandstof, proviand, water(!) en loopkleding. Daar bovenop komt de minstens zo belangrijke collectie borreltjes, lekkerigheidjes en privé comfort. De bedoeling is dat de vrouwen maximaal 15 kg sjouwen en de mannen maximaal 18, dus thuislaten is de kunst. En natuurlijk het aanleggen van een mooie verzameling lichtgewicht spulletjes.
In een gezellige voorbespreking wordt de paklijst doorgesproken, die eigenlijk sinds jaar en dag hetzelfde is. De gemeenschappelijke spullen worden verdeeld naar individuele mogelijkheden en bij vertrek wordt nog wel eens elke zak aan de unster gehangen om een en ander nog wat te kunnen herschikken.
Hoe regelen we de poen
Sinds 1977 zijn de tochtkosten rond 135,-. Voor reiskosten ongeveer 60,- en voor tochtkosten: vijf dagen van gemiddeld maximaal 15,- per dag.
Gek genoeg hebben veranderingen in de tochtformule en omschakeling naar de euro, hier niets in veranderd.
Familiekapitaal
We delen de kosten. Voor de tocht wordt een financieel specialist aangewezen die het familiekapitaal beheert. Hij/zij draagt de TTknip en wordt naar voren geschoven bij alle financiële transacties.
In de TTknip komen ook nog wel eens mooie sponsorbijdragen terecht. Die komen van thuisblijvers of andere familieleden, die graag hebben dat we er een stuk gebak van eten of een borrel van drinken.
Er gaan stemmen op om enkele bedrijven sponsoring te vragen, want heel veel TTspullen worden rondgesjouwd in hun plastic tasjes, die daarna pontificaal op alle TTfoto's prijken.
Hoe doen we verslag
We beleven nogal wat pret tijdens de herfstTrekTochten en dat levert natuurlijk dikke verhalen. Speciaal op ons napreTT avondje of dagje. Als de foto's en dia's ontwikkeld zijn, is er een familietreffen met de thuisblijvers, waar de verhalen fantasierijk worden opgedist. Maar niet alleen dan wordt er met verve gewerkt aan historische verslaglegging. Vakantieboeken indachtig ontstaat al snel
Bij de voorbespreking wordt al geregeld wie van welke dag verslag doet. En tijdens de tocht zie je dus elke dag iemand anders aantekeningen maken. Letterlijk en figuurlijk te pas en te onpas.
Een gemeenschappelijk verslag maken is niet altijd gelukt, maar gelukkig heeft oom Jan de vaste gewoonte om in kleine boekjes zijn memoires dagelijks bij te schrijven.
2010-TT34 - oom Jan in de avondafzondering
Wie schrijft, die blijft!